דבר ראש העיר
السيد هيثم طه - رئيس بلدية كفر قاسم
מר הייתם טהה- ראש עיריית כפר קאסם
עיריית כפר קאסם
כפר קאסם, עיר ערבית השוכנת בדרום השרון, בקצה הדרומי של "המשולש" ובשכנות לראש העין, נוסדה בתחילת המאה ה-19 והפכה לעיר במדינת ישראל בשנת 2008. כיום מתגוררים בה כ-24 אלף תושבים.
עיר של תעשייה משגשגת
כפר קאסם נהנית ממיקום נוח – סמוך לכביש 6 וקרוב לגוש דן – ומתנופה של בנייה, פיתוח ועשייה עסקית. בעיר פועלים שני אזורי תעשייה: אזור התעשייה "כפר קאסם" שבתוך העיר ואזור התעשייה "לב הארץ" הסמוך לצומת קסם. אזור התעשייה "לב הארץ" עובר בימים אלה עבודות בנייה שיביאו להכפלת שטחו, מ-180 ל-360 דונם, ולהפיכתו לאחד מאזורי התעשייה הגדולים בארץ. האטרקטיביות הגדולה של איזור התעשייה נובעת משילוב נדיר בין הגדרה כאיזור עדיפות לאומית א', המקנה הטבות ליזמים, ובין הקרבה הגיאוגרפית למרכז הארץ.
אזורי התעשייה, המוגדרים כאזורי עדיפות לאומית, מאכלסים מאות עסקים בתחומי לוגיסטיקה, מסחר ושירותים. בין השאר, שוכנים בהם המרכזים הארציים של סופרפארם, רמי לוי, סנו, אוריין מרכזים לוגיסטיים, ועוד. כל אלה מצטרפים למאות עסקים מקומיים, מסעדות ובתי קפה, נגריות, ושווקים תוססים, כולל שוק הציפורים הצבעוני שמושך אליו חובבי ציפורים מכל רחבי הארץ.
ריבוי התעשייה והקרבה לגוש דן מאפשרים לתושבי העיר אפשרויות רבות של תעסוקה. שיעור האבטלה עומד על כ-1% בלבד – נמוך בהרבה מהממוצע במגזר היהודי, ובוודאי במגזר הערבי.
בדרך לאיזון תקציבי
העיר מדורגת באשכול הסוציו-אקונומי השלישי מלמטה – גבוה מאשר ברוב היישובים הערביים אבל הרבה מתחת לממוצע הארצי.
אבל בזכות עבודה יסודית, מסודרת ורצינית של ראש העיר, עו"ד עאדל בדיר, בייעול העירייה ובהעמקת גביית הארנונה, העיר הפכה לאחת מהרשויות הערביות הבודדות שהגיעו לאיזון תקציבי. שיעור גביית הארנונה בכפר קאסם עלה מ-52% ב-2012 ל-82% בשנת 2014, וההכנסות מארנונה גדלו מ-17 ל-30 מיליון שקלים. הגירעון השוטף של העיריה, שהגיע ליותר משלושה מיליון שקלים בשנה, הפך אשתקד לעודף שוטף של חצי מיליון שקלים. העירייה שמה לעצמה ליעד להגדיל את העודף בתקציב השוטף וכך לסגור, בתוך מספר שנים, את הגירעון המצטבר שלה, העומד על 25 מיליון שקלים, ולהפוך לעיר הערבית הראשונה בישראל שתקציבה מאוזן ושאינה נזקקת למענקי איזון ממשלתיים.
עיר של חינוך איכותי
בכפר קאסם יש 13 בתי ספר. החינוך בעיר מושקע ואיכותי ורמת המורים גבוהה. בכיתה ממוצעת בעיר יש 28 תלמידים, פחות מהממוצע הארצי ודומה לממוצע במגזר היהודי.
מספר הזכאים לתעודת בגרות בכפר קאסם זינק בשנת הלימודים תשע"ג מ-23% ל-53 אחוז לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שיעור האקדמאים בעיר עמד על כ-15% בשנת 2008 וההערכה היא שכיום הוא מתקרב ל-20%. ממוצע הציונים במתמטיקה ובערבית הוא 7. סקרים מראים שכ-80% מהתלמידים מרוצים ממערכת החינוך ופחות מ-10% נתקלו באלימות בבית הספר.
העירייה משקיעה בשנים האחרונות בפיתוח פרויקטים קהילתיים וחברתיים. כפר קאסם היא העיר הערבית היחידה שיש בה שני פארקים עירוניים. המתנ"ס בעיר פעיל ומעניק מגוון עצום של חוגים ופעילויות. תלמידי בתי הספר משתתפים בפעילויות קבועות של לימוד משותף וחינוך לחיים משותפים עם תלמידים מהרצליה. בנוסף, פועל בעיר בית ספר משלים לתלמידים מצטיינים.
לאחרונה קמה בעיר עמותה קהילתית לתושבים חירשים ובימים אלה קם מרכז גדול לטיפול בחירשים, שיסייע גם לחירשים מיישובים נוספים.
בעיר פועלות ארבע קבוצות כדורגל. קבוצת מועדון הספורט כפר קאסם משחקת באופן קבוע בליגה א' וזכתה פעמיים באליפות המדינה במשחקי הספורט. העירייה מקימה בימים אלה מרכז ספורט חדש ומודרני ומשדרגת את מגרש הכדורגל.
תנופת בנייה
כמו רוב היישובים הערביים, כפר קאסם סובלת ממחסור בעתודות קרקע לבנייה ומבעיות במדיניות התכנון הממשלתית המקשות על התרחבותה.
מזה שנים שלא אושרה בנייתן של שכונות חדשות בעיר, גם לאחר שהעיר קלטה כ- 7,000 בדואים מהנגב שהפכו לתושביה. הצפיפות בכפר קאסם גבוהה ועומדת על 2,400 נפשות לקילומטר.
אבל לאחרונה אושרה לעיר תוכנית מתאר חדשה הכוללת את הקמתן של שתי שכונות חדשות, אחת בצפון העיר ואחת במזרחה. השכונות המתוכננות יתאפיינו בבנייה מודרנית לגובה, ומיועדות לזוגות צעירים ממעמד הביניים, והן כבר מעוררות עניין וביקוש בקרב צעירים תושבי העיר.
במקביל, החלו לסלול בעיר כבישים ורחובות סלולים. עד כה, כ-45% מתושבי העיר נאלצו להגיע לבתיהם בכבישי עפר, אבל כיום העירייה סוללת כבישים ורחובות שיחברו, תוך שנים מעטות, את כל הבתים בעיר לכבישים סלולים.
סיפור קשה עם סוף טוב
מדינת ישראל החלה את יחסיה עם כפר קאסם "ברגל שמאל". בעיר התרחש אחד מהאירועים החמורים בתולדות המדינה – הטבח בכפר קאסם, שהתרחש ב-1956 בזמן מבצע קדש, כאשר חיילים מצה"ל ירו למוות ב-49 תושבים.
למרות הפצע הקשה, המגמה בכפר קאסם כיום היא של השתלבות בחברה הישראלית, בתעסוקה ובכלכלה, שכנות טובה וחיים משותפים עם היישובים היהודיים הסמוכים, אופטימיות וחתירה לעתיד טוב יותר. כפר קאסם נמצאת בתנופת בנייה וצמיחה, והיא תהפוך בשנים הקרובות לעיר עצמאית כלכלית ומשגשגת בעלת איכות חיים, שתהיה בית חם למעמד הביניים הערבי-ישראלי.
תאריך עדכון באתר: 30/11/-0001